WD2130 190923 154207

Lichfield Street Hub, Walsall

This was a great project to be involved in, creating a new cultural hub for Walsall in a historic Grade II listed building. Hopefully many generations to come can enjoy the facility."

Peter Owen | Managing Director | Willmott Dixon - Midlands

Completed
9/10
Customer satisfaction
£639K
Social value generated
80%
Local spend within 40 miles

Refurbishment to transform the Lichfield St. Central Library building to create a central hub, incorporating the library, learning centre, Local History Centre and increasing the utilisation of the floor plan from 40% to 100%.

Walsall Council strived to achieve a flagship, central hub of cultural and social learning.

The project incorporates the central library, local history and archive collections whilst restoring the Lichfield Street Central Library building back to its former glory including many of its original features.

It was proposed that the Lichfield Street building was remodelled and refurbished, transforming the Grade II listed building to incorporate the Local History Centre and Archives; lending, reference and children’s libraries, a café and ICT lounge, creating a single leisure, cultural and learning hub.

The incorporation of the Local History Centre within the Lichfield Street hub was a key element to the project, not only in terms of creating the central hub but also to enable the additional funding from the sale of the existing Local History Centre on Essex Street.

The works consisted of demolition and strip out of the former museum and remodelling of the 1965 section of the building to incorporate a 4 hour fire rated store for the Local History and Archive Centre and refurbishment of the 1906 build library including the ornate ceilings located on the Ground and first floor levels.

A late addition to the project was the replacement of roof finishes to the 1906 section of the building where water ingress was identified as the source of the damage and deterioration caused to the ornate plasterwork below.

By refurbishing and remodelling the existing building the utilisation of the floor plan increased from 40% to 100%, culminating in:

  • A smaller lending library area
  • A reduced reference library area
  • Incorporation of the Local History Centre
  • A shared reading and research area
  • Café
  • Wi-Fi lounge
  • New job / skills development and training support area
  • ICT suite to provide a learning link
  • A single entrance / reception
  • Public toilets, baby change and buggy park.

As part of their framework commitment to embedding extensive social value during all projects and beyond, Willmott Dixon used a strong local supply chain, ensuring spend remains local to the community in Walsall.

Willmott Dixon Jan 19 Colour
Scape Construction Primary Logo

PROJECT STATISTICS

Project value

£4.2m

Client satisfaction

9/10

Local labour within 40 miles

76%

Local spend within 40 miles

80%

Social value generated

£639K

Waste diverted from landfill

100%

Project gallery

Related Case Studies

For the public sector

Scape Construction

Scape Construction frameworks can deliver projects of any size and complexity and are supported by an extensive local supply chain.

Access our frameworks

Request an Access Agreement

The Access Agreement allows you to use any current or future framework, it only needs to be signed once and it carries no cost.

Together, we can bring your project to life.