Met office hero

The Met Office Supercomputer

We are very excited about this new investment in UK science. It will lead to a step change in weather forecasting and climate prediction."

Rob Varley | Chief Executive | The Met Office

Completed
42/50
Considerate Constructors Score
9/10
Client satisfaction
BIM
Level 2 achieved

"A spark of science fiction in the West Country.”

The Met Office needed a high-specification, modern building in which to house their supercomputer.

The design had to maintain the best operating conditions and be flexible enough to adapt to changes in the computer’s chip enhancement.

Additionally, they wanted an energy and space efficient open working area to be developed, to facilitate collaboration between users.

Delivered via the Scape National Major Works framework by Willmott Dixon and supported by a high specialised local supply chain, completed the project 100% on time and on budget.

Innovative cooling technology, inspired by the human circulatory system uses water instead of air to maintain the optimal operating conditions. This makes the building 40% more energy efficient.

A vertical garden delivers a variety of environmental and health and wellbeing benefits as well as increasing local biodiversity. This high-profile green statement reflects the Met Office brand and supports their values.

An extensive array of technical aspects tested the delivery team but through effective programme management and careful redesign, potential time impacts were mitigated.

Extensive ground works involved close liaison with Exeter Science Park and their respective consultants.

Visualising a project of this nature required the merits of a BIM environment. Through this 3D survey, the team could visualise any unforeseen challenges early, enabling forecasting of any additional costs and programme implications.

The building is already providing the Met Office with measurable cost savings through energy and space efficiency and a comfortable, pleasant environment for members of the public and staff alike.

Described as “a spark of science fiction in the West Country,” the building delivers on visual appeal and functionality.

The vertical garden utilises less floor space than a traditional garden and delivers enhanced environmental benefits including; increasing local biodiversity, reducing flooding by absorbing rainwater and delivering enhanced air quality.

It also provides improvements in the health and well-being of staff and visitors, by improving concentration, productivity and mood.

Case Study Slider Bar Willmott Dixon 191107 110417
Scape Construction Primary Logo

PROJECT STATISTICS

Project value

£20m

Sector

Commercial

Local labour within 40 miles

75%

Local spend within 40 miles

76%

Waste diverted from landfill

100%

BREAM

Excellent Rating

Customer satisfaction

9/10

Project gallery

Related Case Studies

For the public sector

Scape Construction

Scape Construction frameworks can deliver projects of any size and complexity and are supported by an extensive local supply chain.

Access our frameworks

Request an Access Agreement

The Access Agreement allows you to use any current or future framework, it only needs to be signed once and it carries no cost.

Together, we can bring your project to life.